Uniforme spelregels SROI in Oost-Nederland

23 oktober 2019

Overheden in Overijssel en Gelderland gaan dezelfde regels gebruiken voor Social Return On Investment (SROI). Hierdoor is het voor bedrijven eenvoudiger om aan de voorwaarden te voldoen en kunnen ze meer mensen helpen die moeilijk aan werk komen. Op 2 oktober 2019 is hierover een convenant ondertekend door de betrokken partijen.

SROI
Social Return wordt al ruim tien jaar door verschillende overheden en semioverheden in Nederland toegepast. Bedrijven die een opdracht krijgen van een overheid verrichten een sociale tegenprestatie, bijvoorbeeld door een mensen met afstand tot de arbeidsmarkt in dienst te nemen. Overheden mogen zelf beslissen hoe ze deze SROI uitvragen. De eisen, doelgroepen en manier van werken verschilden daarom onderling sterk. Bedrijven vragen al een tijd om het gelijktrekken van de regels.

Wat is er veranderd?
Mariska Çubuk, Senior Consultant bij Extend, licht toe:
“In Oost-Nederland kiezen verschillende overheden nu voor een gezamenlijke manier van werken. Dit betekent dat de spelregels naast elkaar gelegd zijn en een gezamenlijke werkwijze is opgesteld. Dit is voor werkgevers een belangrijke ontwikkeling. Het spreekt voor zich dat bedrijven hierdoor beter hun strategie kunnen bepalen en een plan van aanpak maken hoe om te gaan met SROI. Het PSO-certificaat wordt nu bijvoorbeeld erkend in een groot deel van Nederland. Voor PSO 30+ bedrijven betekent dit gehele vrijstelling en voor PSO trede 1, 2 en 3 respectievelijk 10%, 25% en 50% korting op de SROI-verplichting. Deze ontwikkeling stimuleert dat bedrijven elkaar aanpreken in de keten en dus ook via inkoop (indirect) werkgelegenheid wordt gecreëerd. Bovenal stimuleert het om duurzaam aan de slag gaan met inclusief werkgeverschap. Met de uniformering van de regels zijn ook de mogelijkheden voor Sociale Inkoop verruimd. Hierdoor wordt het voor bedrijven met een SROI-verplichting interessanter om bij een sociale onderneming in te kopen. Dit is een goede impuls voor sociale ondernemingen”.

Ondertekenaars van het Convenant SROI zijn:
Provincie Gelderland
Provincie Overijssel Arbeidsmarktregio Food Valley (namens Barneveld, Ede, Renkum, Renswoude, Rhenen, Scherpenzeel, Veenendaal, Wageningen).
Arbeidsmarktregio Midden-Gelderland (namens Arnhem, Doesburg, Duiven, Lingewaard, Overbetuwe, Rheden, Rozendaal, Westervoort en Zevenaar).
Arbeidsmarktregio Zwolle (namens Dalfsen, Hardenberg, Hattem, Heerde, Kampen, Meppel, Oldebroek, Ommen, Raalte, Staphorst, Steenwijkerland, Westerveld, Zwartewaterland, Zwolle).
Arbeidsmarktregio Twente (namens Almelo, Borne, Dinkelland, Enschede, Haaksbergen, Hellendoorn, Hengelo, Hof van Twente, Losser, Oldenzaal, Rijssen-Holten, Twenterand, Wierden).
Gemeenten Apeldoorn, Deventer, Epe, Lochem, Olst-Wijhe, Tiel, Voorst, Zutphen, Berg en Dal, Beuningen, Wijchen, MGR Rijk van Nijmegen.
Waterschap Drents Overijsselse Delta.

Download hier het convenant.

Terug naar overzicht