Werkatelier en WaST erkend als sociale onderneming

13 februari 2020

Op vrijdag 7 februari werd in Hezingen een feestje gevierd. Marieke Hansté, eigenaar van Het Werkatelier en WaST, ontving uit handen van wethouder Hilde Berning van de gemeente Tubbergen het PSO trede 3 én 30+ certificaat! “Geweldig dat we het PSO-certificaat hebben gehaald. Het is een mooie bekroning op ons werk. We zijn met Het Werkatelier en WaST al jaren een sociale onderneming. We leiden mensen op en stomen ze weer klaar voor de arbeidsmarkt. Maar nu kan iedereen zien dat het ook echt zo is!”, aldus Marieke Hansté

Toegevoegde waarde van deze PSO-certificering?

Marieke Hansté vertelt: “We hebben veel kandidaten in traject van gemeenten. Die weten wat we doen en dat we een sociale onderneming zijn. Ook bedrijven weten ons daarom wel te vinden. In het regionale SROI-beleid kunnen bedrijven tegenwoordig ook Sociale Inkoop opvoeren om hun SROI-verplichting in te vullen. Diensten inkopen bij Het Werkatelier en WaST wordt hiermee dus nog aantrekkelijker. Maar ik zie het ook als een erkenning van hoe wij hier werken. Dat we werkgelegenheid bieden aan mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt en dat we zorgvuldig met hen omgaan. Het staat ook voor de kwaliteit die wij leveren op het menselijk vlak en daar ben ik trots op!”

Wat betekent PSO 30+ nou precies?

Het PSO 30+ certificaat betekent dat een bedrijf voldoet aan de eisen van PSO trede 3. Daarnaast bestaat minimaal 30% van het personeelsbestand uit personen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Tevens voldoet een organisatie aan alle kwalitatieve normen van de PSO. Deze liggen op het gebied van passend werk, integratie, aandacht voor functioneren en ontwikkeling en het bieden van de juiste begeleiding. Dit is onafhankelijk getoetst door een certificerende instantie.

Wat was de rol van de gemeente Tubbergen?

De gemeente Tubbergen is zelf ook PSO-gecertificeerd en stimuleert sociaal ondernemerschap bij de lokale ondernemers en faciliteert hen hier ook zoveel mogelijk in. Voor wethouder Berning was dit de eerste uitreiking van een PSO-certificaat sinds zij het stokje een half jaar geleden overnam van wethouder Roy de Witte.

Wat is de rol van Extend geweest?

Extend is erkend PSO-adviseur en zij heeft Het Werkatelier en WaST begeleid in het certificeringsproces. Marieke Hansté: “Ik had al een aantal keren contact gehad met Extend en heb me door hen laten adviseren, omdat ik vertrouwen had in hun expertise. Ze pakken het pragmatisch aan en helpen je op weg om de audit zorgvuldig voor te bereiden. Dat scheelt een hoop werk en vooral stress”.

Terug naar overzicht