PSO-gecertificeerde organisaties bieden mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kansen op werk en ontwikkeling in de eigen organisatie. Dit noemen we de directe bijdrage. Ook inkoop bij SW-bedrijven of bij andere PSO-gecertificeerde organisaties telt mee. Dit noemen we de indirecte bijdrage. Zo draagt de hele keten bij aan het creëren van meer kansen voor mensen met een kwetsbare arbeidsmarktpositie. De directe en indirecte sociale bijdragen worden bij elkaar opgeteld tot een totaalscore. Deze totaalscore wordt afgezet tegen de PSO-normen en bepaalt de trede op de PSO-ladder.
Deze PSO-normen zijn gebaseerd op de gemiddelde prestaties van Nederlandse organisaties met minstens één werkende uit de PSO-doelgroep, onderverdeeld naar grootteklasse. Deze normen zijn gebaseerd op gegevens van de TNO-Werkgevers Enquête Arbeid (WEA). Door analyses uit te voeren op de WEA-data zijn de gemiddelde prestaties van Nederlandse organisaties met minstens één arbeidsbeperkte in dienst op het gebied van socialer ondernemen berekend, onderverdeeld naar grootteklasse. De WEA wordt een keer per twee jaar afgenomen. Dit betekent dat de normen voor de PSO ook een keer in de twee jaar worden aangepast, gebaseerd op de meest recente cijfers over deze prestaties. Ze staan vermeld in de PSO-handleiding en zijn altijd verwerkt in de online rekentool van MijnPSO.
De PSO kijkt niet alleen naar de kwantiteit (het aantal) plaatsingen, maar ook naar de kwaliteit ervan. Met andere woorden: wat organisaties doen om de kans op een duurzame plaatsing te vergroten. Dit gebeurt op basis van kwalitatieve criteria die verwerkt zijn in de thema’s passend werk, integratie, functionering & ontwikkeling en begeleiding.
“Voor de tweede keer op rij heeft Extend ons begeleid en geadviseerd op het gebied van de PSO. Ze kennen de PSO-normen en weten hoe je het proces efficiënt aanpakt. De consultant heeft voor ons inzichtelijk gemaakt welke stappen we moesten maken om te kunnen groeien op de PSO-ladder en deze trede in de toekomst te behouden.”
Michiel Leijzer, controller Mulder Vastgoedonderhoud BV, Almelo”Sociaal ondernemen is sinds jaar en dag de normaalste zaak van de wereld voor Kamphuis. Een PSO-certificering was dan ook niet meer dan logisch voor ons. We hebben onze prestaties hiermee in beeld en het biedt ons ook nog eens direct voordeel bij aanbestedingen. De PSO-adviseur van Extend heeft ons zeer deskundig geadviseerd en veel werk uit handen genomen in de aanloop naar certificering.”
Marc Blokhuis, bedrijfsleider Kamphuis Sloopwerken en Asbestsanering, Reutum"We zochten een keurmerk dat bij ons past; oog voor talent op basis van een win/win/win verhouding als positief geluid naar de maatschappij. Extend nam de regie en zette onze wens tot certificering om in een daadkrachtige samenwerking en stond met hun deskundigheid steeds paraat."
Annemarie Jansen, intern job en verzuimcoach Zeus Beton, Hardenberg“Op advies van een certificerende instelling hebben wij contact opgenomen met Extend om ons te begeleiden in het PSO-traject en ons te adviseren hoe wij dit kunnen borgen in onze organisatie. Extend heeft ons geholpen bij het zetten van de laatste stappen bij het behalen van het PSO-certificaat (trede 3). Ze hebben veel ervaring en expertise op het gebied van PSO en voor ons waren de adviezen zeer inpasbaar in onze bedrijfsvoering.”
Remco Wissink, bedrijfsleider bij Timmerhuis Groep, Vriezenveen“Ook in Twenterand willen we toe naar een samenleving waarin iedereen mee mag doen. Wanneer naast de gemeente meer organisaties socialer gaan ondernemen kunnen we hierin samen belangrijke stappen zetten. We hebben Extend, als officieel erkend PSO adviseur, gevraagd ons in het proces tot certificering te begeleiden en te adviseren. We zijn uitermate tevreden over deze samenwerking. Het prettig dat je begeleid wordt door een deskundig en professionele adviseur. Dankzij de begeleiding zijn we erin geslaagd om binnen relatief korte tijd de benodigde informatie te verzamelen om tot een aanvraag over te gaan.“
Wethouder Jan Binnenmars, gemeente Twenterand